8 ian. 2013

Istoric: Ioana Zvâc

Ioana Zvâc a reprezentat elevii din cadrul Colegiului Național „Unirea” din Focșani. În mandatul 2006-2007, Ioana a fost președintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, participând la primele adunări ale Consiliului Național al Elevilor. În prezent, este absolventă Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Din interviul următor, puteți afla ce a înseamnat Consiliul Elevilor.

Mădălin Blidaru: Salut! Răsfoind un articol din arhiva presei din județul Vrancea, am găsit un nume și sintagma „Consiliul Național al Elevilor”. În încercarea mea de a da de persoana respectivă, am apelat la o căutare pe Facebook și am trimis un „friend request”.  Acum vreau să știu dacă am găsit persoana potrivită…

 Ioana Zvâc: Bună, Mădălin! În primul rând, felicitări! Recunosc că am aruncat o privire pe blog-ul tău și mi se pare minunat că printre interesele actuale ale celor din Vrancea se numără și activități de genul. Într-adevăr, eu sunt persoana pe care o căutai. Am fost membră a CNE în perioada 2006-2007.

M.B.:Super! 

I.Z.: Chiar atunci când s-a înființat. În perioada aceea eram primarul tinerilor în CLT Focsani si presedintele Consiliului Elevilor din CNU, de aceea am ajuns sa fac parte din CNE.

M.B.: Într-adevăr, era pe la început atunci. Au trecut cinci-șase ani, Consiliul Elevilor s-a dezvoltat (sau asta îmi place să cred). Am citit că ai participat, dacă nu mă înșel, la prima Adunare Generală a CNE. Cum a fost?

I.Z.: Da. A fost interesant. A fost plăcut să vezi cum mișcarea reprezentativității tinerilor începe să ia amploare și, mai ales, să primească atenție din partea autorităților, pentru că ea s-a înființat, cel puțin oficial, la inițiativa Ministerului Educației de la momentul acela. Îți pot da detalii nenumărate când ai timp. Dacă acum ai ceva de făcut și vrei să lăsăm pe altă dată, este ok. De asemenea, și dacă vrei să vorbim acum e ok.

M.B.: Eu nu am altceva de făcut acum. Sper doar să nu vin cu întrebările într-un moment în care ești ocupată.

I.Z.: Nu sunt și chiar dacă aș fi, îmi face plăcere să vorbesc despre acea perioadă oricând.

M.B.: Mă bucur! Și cum erau aleși membrii CNE-ului din acea perioadă? Mă refer aici la nivel național.

I.Z.: Reprezentanții erau aleși dintre președinții consiliilor elevilor din fiecare județ. Mai exact, cu o perioadă înainte de conferința națională, IȘJ-urle au organizat o serie de întâlniri cu președinții din CE-uri (n.r. consiliile elevilor) din județ, în urma cărora aceștia și-au ales un reprezentant. Apoi, acești în jur de 40 de reprezentanți au participat la conferința națională.

M.B.: Pot spune că în acest mod se organizează și acum: alegeri pe școală, pe urmă reprezentanții consiliilor din școli urmează această structură.

I.Z.: Da, însă la momentul acela, nu era o instituție pusă foarte bine la punct în toate liceele. Nu prea se știa și nu era, cred, niciun interes foarte mare din partea elevilor să se implice. Din fericire, însă, CNU chiar s-a numărat printre liceele, să le spun, avangardiste la momentul acela, vizionare, unde aveam bine pusă la punct întâlnire și unde structura de conducere a Consiliului Elevilor era cunoscută, știută, luată în seamă și aleasă în mod democratic.M.B.: La fel ca și acum :).

I.Z.: Da. Sunt convinsă că și acum e la fel. în plus, sub coordonarea doamnei Sîrbu, care sper că se mai află în liceu și mai face lucruri minunate pentru uniriști, aveam întâlniri săptămânale ale CE-ului, unde eram informați, discutam într-un mod organizat.

M.B.: Da, se află în liceu. Doamna Sîrbu este și coordonatorul Consiliului Județean al Elevilor Vrancea. Avem și un site unde publicăm știri legate strict de activitatea Consiliului Școlar al Elevilor : www.csecnu.co.cc.

I.Z.: Eu am fost o norocoasă pentru că la conferința națională, având experiența asta în spate, am putut avea o abordare mult mai potrivită decât dacă aș fi avut o altă situație. I-auzi! Uite… așa ceva ne lipsea nouă în liceu.

M.B.: Experiența contează.  Exista un regulament al Consiliului Elevilor la acel moment? S-a lucrat la el atunci?

I.Z.: Târguri de handmade… elevi cu dread-uri. We weren’t dreaming about it!
M.B.: :))

I.Z.: Consiliul Elevilor nu avea un regulament propriu. Funcționa după Legea Învățământului din momentul acela, care prevedea existența acestuia. Legat de Consiliul Național, însă, regulamentul acestuia a fost dezbătut la prima conferință și aprobat către finalul ei, la conferința de la Călimănești, ca să fiu mai specifică.

M.B.: Știu că a apărut unul în acea perioadă, pe urmă, cu mai multe adăugiri, prin 2010, care  a fost aprobat și el prin OMECTS și… acum se discută tot despre el pentru a se elimina unele neclarități. Cine coordona la acel moment activitatea Consiliului Elevilor? Și care era modul în care venea, la acel moment, în sprijinul elevilor și sistemului educational? Știu că sună un pic cam formal, însa sunt de părere că  reprezentativitatea are un scop.

M.B.: CNE-ul de astăzi se poate compara cu CNE-ul de atunci? Și aici nu includ numărul de proiecte și campanii, ci rezultatul lor în viețile elevilor români. Ce crezi despre acest subiect?

I.Z.: Mi-ar plăcea să cred că CNE-ul, ca organizație a evoluat în acest timp. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o organizație care în 2006 se afla la început de drum, fără experiențe anterioare relevante și asupra căreia, pe parcursul a 6 ani, numeroase persoane trebuie să își fi lăsat amprenta. Din păcate, deși mi-ar plăcea să mai fiu alături de activitățile din CNE, nu am avut ocazia. Îmi propun, însă, cu ocazia asta să mă pun la dispoziția CJE-ului/CNE-ului pentru proiectele pe care le desfășoara în cazul în care e nevoie de sprijin sau măcar o opinie în plus.

M.B.: Care este viziunea ta asupra rolului Consiliului Elevilor? Ce ar trebui să facă, ce nu ar trebui să facă, de ce sau cine ar trebui să se ferească, de cine/ce nu?

I.Z.: În condițiile în care lucrurile au rămas similare perioadei în care eram membră a CNE, organizația are rol consultativ pe lângă Ministerul Educației (oricare ar fi numele pe care îl mai dobândește aceasta instituție pe parcursul timpului). Din punctul meu de vedere, ar trebui să își concentreze o mare parte din eforturi în direcția consultării elevilor, supunerii la dezbatere a lucrurilor care îi afectează, creșterii conștientizării asupra oportunităților pe care le au etc. Cred că una dintre cele mai importante calități ale unui proiect, care îi dă și șanse sporite de reușită, este creativitatea. Așa că sfatul meu este să vă feriți de proiecte cărora le lipsește inovația. Asta e un lucru cu care cred că noi nu am fost îndeajuns bătuți la cap, dar care cred că a căpătat în ultima vreme o valoare mult mai mare decât în 2006.

M.B.: Citeam în ziar că ai candidat atunci pentru o funcție în Biroul Executiv de atunci? Cum a fost? Care erau așteptările? Cine a fost ales?

I.Z.: Într-adevăr, la prima conferință a CNE-ului, reprezentantul fiecărui județ a candidat pentru o funcție în Biroul Executiv. Am avut practic de susținut un discurs, după care a urmat votul. Necunoscându-ne foarte bine între noi, însă, am votat dupa gradul de încredere pe care ni-l inspirau discursurile și realizările personale pe care și le prezenta fiecare în măsura în care îi permitea timpul. Cele mai active persoane din Biroul Executiv au fost Raluca Voicu, președinta, și Carmen Dobocan, vicepreședinte. Despre Carmen, reprezentanta Sălajului, știu că e în continuare o persoana foarte activă și implicată în proiecte studențești, ONG-uri etc.

M.B.: Este vreo acțiune/moment/proiect/campanie de care îți amintești cu drag, desfășurată la nivel județean? Ce a însemant să reprezinți Vrancea în Consiliul Național al Elevilor?

I.Z.: Sigur că da. Îmi amintesc de întreaga activitate cu drag. La momentul ăla, însă, nu se punea încă preț pe proiecte, ca atare. Important era să ne formăm ca grup, să conștientizeze și instituțiile cu care colaboram importanța activității și să stabilim niște direcții generale. Îmi aduc aminte că prima activitate a fost desfășurarea unui sondaj de opinie printre elevii vrânceni. A fost probabil cea mai justă direcție astfel încât să stabilim și noi ce aveam de făcut de la înființare încolo. Desigur, nici asta nu s-a întâmplat fără peripeții, dar am avut doar de învățat. Eu, una, sunt foarte mândră că sunt vrânceancă și mă consider norocoasă că mă pot mândri că sunt uniristă. Pe parcursul mandatului, însă, nu s-a ajuns să se facă diferențe de genul. Veneam toți cu același background, nu existase nimeni înainte de noi.

M.B.: Ce ai simțit la încheierea mandatului de membru CNE? De asemenea, vreau să te întreb dacă ai mai ținut legătura cu colegii de atunci și cu această structură?

I.Z.: Mandatul meu în CNE a fost unul mai scurt decât în mod normal. Mai eram implicată și în alte proiecte așa că mi s-a părut oportun să predau ștafeta. Îți poți da seama că m-am simțit foarte fericită că am avut ocazia să iau parte la perioada asta de start a consiliului, însă m-a încercat și o părere de rău că nu am putut să mă implic mai mult. Anii 2006-2007 au fost anii în care eu am învățat cel mai mult despre oamenii din jur, despre mine, despre proiecte etc. Am menținut și legătura cu o destul de mare parte din oameni. Călimănești și conferința imediat următoare (a consiliului SPUNE din care făceau parte multi membri CNE) a creat un cadru minunat pentru socializare, iar sinergia dintre noi a funcționat aproape perfect. Poți întreba pe oricine care a participat la ele și o sa îți spun același lucru.

M.B.: Acum câteva zile ai precizat că la prima conferință, cea de la Călimănești, s-a discutat despre regulament, o temă destul de importantă. Ce altceva a mai reprezentat un punct de interes atunci?

I.Z.: Regulamentul a fost unul dintre highlight-urile conferinței. În general workshop-urile au fost centrate pe “De unde pornim?” și “Încotro mergem?”. Am vorbit despre strategii, direcții de activitate, proiecte, eficiență.

M.B.: Îmi poți spune dacă a mai existat un Consiliu Județean al Elevilor înainte de 2006?

I.Z.: Din câte știu eu, nu. Au mai existat inițiative similare precum CLT-uri sau CLC-uri (Consilii Locale ale Copiilor), dar nu un alt CJE.

M.B.: Mulțumesc mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să folosiți un limbaj civilizat!