10 mai 2013

Dezbaterea privind dreptul de vot al elevilor în consiliul de administrație

Vineri, 10 mai 2013, începând cu ora 10:00, în sala mică de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea s-a desfășurat  dezbaterea privind dreptul de vot al reprezentatului elevilor în consiliul de administrație al unităților de învățământ preuniversitar, fiind organizată de către Consiliul Județean al Elevilor Vrancea în cadrul proiectului „CiNE votează?”.

La dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor (Cristian Gîrneață - președinte CJE Vrancea, Cătălina Marcu - vicepreședinte CJE Vrancea, Teodor Lazăr - director departament sport și programe de tineret, Mădălin Blidaru - senior CJE Vrancea), ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea ( dna. Vasilica Zaharia – inspector școlar general, dna. Luminița Balaban – inspector școlar general adjunct, dna. Lidia Dumbravă – inspector școlar educativ ), ai Prefecturii Vrancea (dl. Cristi Misăilă – subprefect), ai Primăriei Focșani (dna. Daniela Pamfil – inspector compartiment învăţământ, cultură, sport, tineret), precum și dl. deputat Ciprian Nica.

În cadrul acestei dezbateri, Cristian Gîrneață, președintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, a expus punctul de vedere al elevilor privind modificarea actualului articol din Legea Educației Naționale ce face referire la această situație (art. 96(3)), a prezentat stadiul proiectului „CiNE votează?”, precum și demersurile făcute la nivel național pentru această cauză. De asemenea, a fost prezentată structura Consiliului Național al Elevilor, evidențiindu-se rolul consiliilor școlare și necesitatea dreptului de vot în problemele ce privesc elevii.

În cadrul acestor discuții, dl. deputat Ciprian Nica și-a declarat sprijinul pentru acțiunea de obținere a dreptului de vot al reprezentatului elevilor în consiliul de administrație, precizând totodată că pentru ca efortul să nu fie în zadar datorită neconstituționalității, trebuia ca cel ce poate vota cu drept deplin în consiliul de administrație să fie major.

Reprezentantul Prefecturii Vrancea, dl. subprefect Cristi Misăilă, a atras atenția asupra beneficiilor rolului consultativ, asupra capacității pe care o are elevul în a veni cu propuneri și în a expune punctul de vedere al celor pe care îi reprezintă.

Au urmat discuții privind posibilitatea delegării unui reprezentant al elevilor major de către Consiliul Școlar al Elevilor printr-un mandat expres în procesul votului în CA (n.r. = consiliul de administrație), modalitatea prin care elevii ar trebuie să fie chemați obligatoriu la ședințele CA, astfel încât să nu mai existe situații în care elevii să nu fie invitați, precum și modul în care poate fi îmbunătățit statutul de observator și implicațiile pe care acesta le are.

În continuare, CJE Vrancea a organizat o conferință de presă la care au fost invitați reprezentanții mass-mediei locale, începând cu ora 11:30, la Direcția Județeană de Sport și Tineret Vrancea, în care au fost expuse rezultatele dezbaterii, a fost prezentat proiectul „CiNE votează?” și activitățile de până acum. Mai multe detalii de la conferința de presă ulterioară dezbaterii sunt disponibile aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să folosiți un limbaj civilizat!