15 apr. 2014

CJE Vrancea a organizat Cafeneaua publică - „CiNE contează pe TINE”

Luni, 14 aprilie, în incinta Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea şi al doamnei profesor formator al Consiliului Naţional al Elevilor, Teodora Bentz, a organizat a doua etapă a proiectului „CiNE contează pe TINE”, Cafeneaua publică.Cafeneaua publică este o metodă de dialog activ şi schimb de informaţii. Aceasta are ca scop dezbaterea unui subiect într-un mediu relaxant, ce permite, totodată, o interacţiune sporită şi crearea de relaţii apropiate între participanţi. De asemenea, este şi o metodă foarte bună de consultare şi participare în luarea deciziilor.

Acţiunea reprezintă partea a doua a unui proiect național iniţiat de Asociaţia Elevilor Mehedinţeni, implementat cu ajutorul Consiliul Național al Elevilor şi finanţat prin programul Tineret în Acţiune, “CiNE contează pe TINE”. Acesta are ca scop identificarea categoriilor de probleme cu care se confrunta elevii şi găsirea de soluţii prin care Consiliul Elevilor le poate veni în ajutor.


Cafeneaua s-a derulat în trei etape, prima având ca scop crearea unui mediu non-formal, în cadrul căruia elevii s-au putut cunoaşte mai bine, prin intermediul unei sesiuni de intercunoaştere. De asemenea, în cadrul primei etape, participanţilor le-a fost prezentat Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea, proiectul pe care acesta l-a derulat la nivel judeţean şi modalităţile de a se implica în activităţile organizaţiei. Un rol deosebit în promovarea structurii l-a avut Cătălina Marcu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea în perioada 2011-2013, care le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa acumulată în decursul mandatului deţinut, motivându-i, totodată, să se implice în acţiunile desfăşurate de către organizaţie.


În cadrul celei de-a doua etape, participanţii, aflaţi în număr de 40, au fost împărtiţi în cinci ateliere de lucru:

  1. Tipurile de dificultăţi / probleme cu care se confruntă elevii;
  2. Activități ce pot fi desfăşurate de către Consiliul Școlar/Județean al Elevilor în vederea ameliorării principalelor 5 categorii de probleme desprinse din centralizator;
  3. Principalele resurse/instituții suport la care pot apela elevii în funcție de probleme;
  4. Modalități prin care Consiliul Elevilor poate contacta elevii cu dificultăți de adaptare şi cum poate afla de problemele lor;
  5. Stabilirea structurii unui ghid al oportunităților pentru acești elevi , iar a doua lucrul pe grupe pentru a soluționa problemele majore indentificate.
După această etapă a urmat sesiunea de follow-up, în cadrul căreia câte un membru din fiecare echipă a prezentat concluziile din atelierul din care a făcut parte.

La finalul activităţii, toţi participanţii au primit diplome şi o broşură de prezentare a Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea.

Informaţiile adunate prin intermediul chestionarelor şi Cafenelelor publice din fiecare judeţ urmează să fie centralizate la nivel naţional la întâlnirea preşedinţilor Consiliilor Judeţene ale Elevilor din perioada 24-27 aprilie, la Băile Herculane. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm să folosiți un limbaj civilizat!